Μέχρι πρότινος οι ερευνητές πίστευαν ότι όλα τα είδη γερακιού του πλαν�?τη ζούσαν συνεχώς στη στεριά και ότι μόνο για μικρά χρονικά διαστ�?ματα τολμούσαν να πετάξουν πάνω από τον ωκεανό για να κυνηγ�?σουν.

�?ώρα ωστόσο οι ορνιθολόγοι –μεταξύ άλλων από το πανεπιστ�?μιο της Οξφόρδης στην Αγγλία– τεκμηρίωσαν με στοιχεία βασισμένα σε παρατηρ�?σεις δορυφόρων ότι ορισμένα από τα ασπρογέρακα της Γροιλανδίας (Falco rusticolus) ξεχειμωνιάζουν εν μέρει στη θάλασσα.

Στη συγκεκριμένη περιοχ�? τα ασπρογέρακα έχουν τη βάση τους μεταξύ άλλων στα παγόβουνα και τους μεγάλης έκτασης σωρούς επιπλέοντος πάγου, από όπου πετούν για να κυνηγ�?σουν γλάρους, αγριόπαπιες και άλλα θαλάσσια πτηνά.

Οι ορνιθολόγοι έπιασαν με δίχτυ 48 γεράκια σε τρεις περιοχές της Γροιλανδίας –στην Qaanaaq της βορειοδυτικ�?ς Γροιλανδίας, στην Kangerlussuaq της δυτικ�?ς Γροιλανδίας και στην Ittoqqortoormiit στις ανατολικές ακτές. Εφοδίασαν τα πουλιά αυτά με δορυφορικούς πομπούς κι έτσι οι ορνιθολόγοι �?ταν σε θέση να παρακολουθούν τις κιν�?σεις τους στη διάρκεια όλου του έτους.

Όταν π�?ραν τα δεδομένα μέσω των δορυφόρων, οι ερευνητές δεν αποκόμισαν απλώς το εκπληκτικό νέο πως τα ασπρογέρακα �?ταν θαλασσοπούλια το χειμώνα, αλλά επιπλέον ανακάλυψαν ότι υπ�?ρχαν καθοριστικές διαφορές σχετικά με το μέγεθος του ζωτικού χώρου που χρειάζονταν τα γεράκια στη διάρκεια του χειμώνα.

�?α πτηνά στις δυτικές ακτές έψαχναν για τροφ�? σε περιοχές με μικρ�? σχετικά έκταση, από 383 μέχρι και 6.657 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στις ανατολικές ακτές τα γεράκια πάσχιζαν πολύ περισσότερο για την τροφ�? τους και χρησιμοποιούσαν περιοχές έκτασης μεταξύ 26.810 και 63.647 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Με βάση τα τεκμηριωμένα αυτά στοιχεία των ερευνητών, οι τεράστιες εκτάσεις αυτές συνιστούν τους μεγαλύτερους χειμερινούς ζωτικούς χώρους ενός αρπακτικού πτηνού.