Ο Νανογέρακας (Falco columbarius) είναι το μικρότερο αρπακτικό της Ευρώπης αλλά από τα μαχητικότερα μακρυφτέρουγο γεράκι. �?ο μέγεθός του σε βάρος για τα αρσενικά αρχίζει από τα 150 γρ. και για τα θηλυκά φτάνει μέχρι τα 255γρ. και με άνοιγμα φτερών από τα 56 εκ. για τα αρσενικά μέχρι τα 69 εκ. για τα θηλυκά.

Παρόλο το μικρό του μέγεθος είναι δεινός κυνηγός αφού στο μενού του ένας θηλυκός Νανογέρακας μπορεί να συμπεριλάβει μέχρι και φάσα, είναι με λίγα λόγια, ένας αξιοθαύμαστος θηρευτ�?ς με μεγάλη ταχύτητα και ο τρόπος που κυνηγάει είναι ίδιος με τα υπόλοιπα μακρυφτέρουγα ξαδέλφια του, με τη μόνη διαφορά, δεν χρησιμοποιεί πάντα την υψηλ�? πτ�?ση στα κυν�?για του αφού πολλές φορές έχει παρατηρηθεί να πλανάρει πάνω από θάμνους, λιβάδια και δέντρα πριν την εφόρμηση του σε κάποιο θ�?ραμα.


Η βασικ�? διατροφ�? του είναι τα πουλιά πιάνοντας τα στον αέρα, μετά τα τρωκτικά και ένα μικρό μέρος της διατροφ�?ς του είναι και τα έντομα.

Είναι γεράκι που δεν φοβάται ιδιαίτερα τον άνθρωπο.


Στην Ιερακοτροφία είναι από τα αρπακτικά που λόγω του μεγέθους του, θέλει μεγάλη προσοχ�? στη διατροφ�? του, γιατί ως γνωστών έχει γρ�?γορο μεταβολισμό, που σημαίνει ότι ακόμα και με λίγα γραμμάρια λιγότερα στα γεύματά του μπορεί να λιμοκτον�?σει εύκολα. Ο αρσενικός Νανογέρακας θεωρείται από πολλούς γερακάρηδες ακατάλληλος για Ιερακοθηρία γι’αυτό χρησιμοποιούν σχεδόν πάντα θηλυκούς Νανογέρακες. Στην εκπαίδευσ�? του δεν είναι δύσκολο γεράκι σε σχέση με τα άλλα ξαδέλφια του, αλλά λόγω των παραπάνω είναι καλό να χρησιμοποιηθεί από έναν έμπειρο γερακάρη και όχι από έναν άπειρο.

Πολλοί γερακάρηδες στην Ευρώπη χρησιμοποιούν τον Νανογέρακα στο κυν�?γι του κορυδαλλού, των σπουργιτιών, της τσίχλας, του κότσυφα και άλλων παρόμοιων θηραμάτων. Για όσους χρησιμοποιούν έναν Νανογέρακα στην Ιερακοθηρία αναφέρουν το κυν�?γι του, σαν μία ευχάριστη εμπειρία γεμάτη εκπλ�?ξεις αφού με το θάρρος και την μαχητικότητα που τον διακατέχουν εκπλ�?σσουν συχνά τον γερακάρη.