Περιγραφ�?: �?α εν�?λικα έχουν άσπρο κεφάλι, με μικρές σκούρες πιτσιλιές �? χρώματα. �?α μουστάκια του προσώπου είναι μικρά και ασαφ�?. �?ο πάνω μέρος του σώματος είναι σκούρο καφέ ενώ το κάτω είναι άσπρο με πολλές σκούρες καφέ κηλίδες, ιδίως στην κοιλιά και στους μηρούς. �?α νεαρά είναι πιο σκούρα, ιδίως στο κάτω μέρος. Κ�?ρωμα και πόδια γκριζογάλανα σε μικρ�? ηλικία και κίτρινα στα εν�?λικο.

Γενικά χαρακτηριστικά:Είναι το μεγαλύτερο γν�?σιο γεράκι της χώρας μας και μόνο με τον Χρυσογέρακα μπερδεύεται. Είναι πάντως πιο βαρύ τόσο στο πέταγμα όσο και όταν κυνηγάει, γι" αυτό άλλωστε και προτιμάει πιο αργοκίνητη λεία από τα αλλά γεράκια. Περνάει πολλές ώρες καθισμένος στο χώμα και συχνά πετάει χαμηλά πάνω από το έδαφος. Χρησιμοποιείται πολύ από τους Μουσουλμάνους Ιερακοθ�?ρες και κυρίως για το κυν�?γι των αγριόγαλων.

Οϊκότοπος: Είναι αρπακτικό των ανοιχτών εκτάσεων της Ευρασίας. Προτιμάει κυρίως στέπες, μισοδασωμένες πεδιάδες, χαμη­λούς λόφους και, πιο σπάνια, ψηλά οροπέδια. �?ο χειμώνα συχνάζει κυρίως σε υγρότοπους.

Βιολογία: Δείχνει φανερ�? προτίμηση στα τρωκτικά και ιδιαίτερα στους Σπερμόφιλους (C. citellus). �?ρέφεται επίσης με πολλών ειδών πουλιά μεσαίου �? και μι:γάλου μεγέθους καθώς και ερπετά. Φωλιάζει σε δένδρα �? σε βράχους, συν�?θως δε καταλαμβάνει τη φωλιά κάποιου κορακοειδούς. Αρχές του Απρίλη γεννάει 4-5 αυγά πού τα κλωσάει μόνο το θηλυκό για 28-30 �?μερες. Όταν υπάρχει αρκετ�? τροφ�? επιζούν όλα τα μικρά, πού κάνουν το πρώτο τους πέταγμα στην ηλικία των 40-45 �?μερων.

Κατάσταση στην Ελλάδα. Είναι πολύ πιθανόν ότι ο Κυνηγογέ­ρακας φωλιάζει κάπου στη Β. Θράκη αλλά αυτό δεν έχει ακόμη αποδειχθεί. Είναι πάντως σπάνιος στην χώρα μας και λίγα μόνο άτομα ξεχειμωνιάζουν στους μεγάλους υγρότοπους της Β. Ελλάδας �? απλώς περνάει κατά τη μετανάστευση του.

�?ποείδη: Ι. Falco cherrug cherrug ( Gray)